Daha önceden bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğumda başarılı olduğum ders/derslerden ya da yaz okulu, özel öğrenci, farabi, erasmus vs değişim programlarından almış olduğum derslerden nasıl muaf olabilirim?
Herhangi bir yükseköğretim kurumunda okuduğu derslerden muaf tutulmak isteyen öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yarıyılın ilk iki haftası içinde başvurmaları hâlinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla bu derslerden muaf tutulabilir. Öğrencinin muaf olduğu dersler dikkate alınarak hangi yarıyıla intibaklarının yapılacağına ilgili yönetim kurulu karar verir. Birimler muafiyet ve intibak usul ve esaslarını belirleyebilirler. (Kayseri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 14. Maddesi 6. Fıkrası)
Öğrenci transkripti ile öğrenci işleri merkezine başvuruda bulunur. Sonrasında öbisisten derslerini seçer ve ders içerikleri (onaylı) ile birlikte bölüm intibak komisyonuna teslim eder. Bölüm intibak komisyonunun onayından sonra intibak işlemi gerçekleşmiş olur.
Dikey Geçişlerde İntibak Nasıl Yapılır?
ÖSYM tarafından merkezî olarak yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olan meslek yüksekokulları mezunlarının lisans programına kabulleri ve intibakları, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu kararlarına uygun olarak yapılır. (Kayseri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 27. Maddesi)
Lisans Öğrencisiyim Ön lisans diploması alabilir miyim ya da meslek yüksekokullarına intibak nasıl yapılır?
(1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan ve ilk iki yılın bütün derslerini başaran öğrencilere, talep etmeleri halinde ön lisans diploması verilir. (2) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin başvurmaları halinde meslek yüksekokullarına intibakları ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.
(3) İlk iki yılın bütün derslerini başarmış olsalar dahi, lisans öğrenimlerine devam eden öğrenciler ile ilgili mevzuat gereğince yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alanlara ön lisans diploması verilmez.
(4) Ön lisans diplomasını alarak lisans programından ilişiği kesilenler, kendilerine tanınacak kanuni bir haktan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde ön lisans diplomalarını iade etmek zorundadırlar. (Kayseri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 31. Maddesi)
Yabancı dil dersi muafiyet sınavı?
Eğitim dili Türkçe olan programlarımızı kazanan öğrenciler için Yabancı Dil Ders Muafiyet Sınavı akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Sınavın yeri ve saati öğrencilere duyurulur. Bu sınavdan geçer not alan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil dersinden muaf olurlar ve alınan notlar Kayseri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 19. Maddesine göre harfli nota çevrilir.
Yatay geçişler nasıl olmaktadır?
Yatay geçişler, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Senato Esasları çerçevesinde yapılmaktadır.
Kurum içi yatay geçiş:
Kayseri Üniversitesine kayıtlı bir öğrenci; birimin kendi bünyesindeki veya Üniversite içinde yer alan diğer birimlerin bünyesindeki aynı düzeyde diploma programlarına kontenjanlar ve koşullar dahilinde yatay geçiş yapabilir.
Kurumlararası yatay geçiş:
Kurumlararası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan kontenjanlar ve koşullar çerçevesinde yapılır.
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde 1):
Üniversitemiz Önlisans ve Lisans programları için Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde
1) yapılmaktadır. Öğrencinin merkezi yerleştirme puanının, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
Yatay geçiş kontenjanlarınızı, başvuru tarihlerinizi ve başvuru koşullarınızı detaylı olarak nasıl öğrenebilirim?
Üniversitemiz ve Daire başkanlığımız web sayfalarının duyuru kısımlarından öğrenebilirsiniz.
4 yıllık üniversite okuyorum 2. yılını başarıyla tamamladım. 2 yıllık diploma aldım ve Dikey Geçiş
Sınavına (DGS) başvuru yapabilir miyim?
Lisans programına kayıtlı iken gerekli şartları sağlayıp önlisans diploması alan öğrenciler Dikey Geçiş
Sınavına başvuru yapamaz. Çünkü Dikey Geçiş Sınavına (DGS) Meslek Yüksek Okulu (2 yıllık) mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler.
Dikey Geçiş Sınavına (DGS) başvurmak istiyorum ama son sınıf öğrencisiyim, stajımı tamamlayamadığım halde başvuru yapabilir miyim?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. Başvuru yapmak için, DGS sınavına başvurulan yıl staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olmak gerekir.
Dikey Geçiş Sınavına (DGS) bir kez girdim tekrar girebilir miyim? Süre sınırlaması var mı?
Önlisans diplomanız olduğu sürece girebilirsiniz süre sınırlaması yoktur.
Önlisans 2. sınıf öğrencisiyim. Okulum bir dönem uzadı, bu sene Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girebilir miyim?
Mezun olabilecek durumdaysanız girebilirsiniz.